Het leven in een klushuis #1

Ons huis, wat zijn we er blij mee! Het voelde direct goed toen we hier in oktober 2013 voor het eerst binnen stapten; dit huis moest van ons worden!

Een leeg canvas

Oké, het jaren ’80 interieur was niet helemaal onze smaak en dat er nog een hoop moest gebeuren namen we voor lief. Dat weet je als je een klushuis gaat bezichtigen. De andere kant hiervan is natuurlijk wel dat je dan ook alles zó kunt verbouwen naar je eigen zin. Een leeg canvas, nog helemaal zelf in te delen. Maar toch die sfeer van een oud huis. Heerlijk, toch? Vanaf dat we beiden zachtjes juichend (want de verkoopmakelaar stond achter ons geparkeerd en mocht natuurlijk niet weten dat we het liefst per direct een bod zouden uitbrengen) weer in de auto stapten na de eerste bezichtiging, draaide mijn Pinterest overuren. Zo veel ideeën, zoveel mogelijkheden! Soms zagen we door de bomen het bos niet meer. Een voordeel van direct in het klushuis wonen tijdens de verbouwing: je hebt de mogelijkheid om het huis eerst echt te leren kennen en alle mogelijkheden te bekijken. We zijn een aantal keer van indeling veranderd voor we op het definitieve plan kwamen voor de verbouwing.

IMG_0080

60 verhuisdozen vol

Toen we in de zomer van 2014 in ons huis gingen wonen, hebben we (met hulp van mijn lieve moeder en schoonzus) eerst alles grondig schoongemaakt. Want we beseften wel dat we nog een hele poos in de jaren ’80 sfeer zouden blijven hangen, zeker op de benedenverdieping. We hebben maar weinig meubels meegenomen uit het vorige huis, mijn man had daar een aantal meubelstukken zelf op maat gemaakt en die hebben we verkocht aan de nieuwe bewoners. Eigenlijk ideaal, want zo kunnen we straks lekker met een schone lei beginnen!

Het is een kwestie van je mindset veranderen; kijken naar mogelijkheden en kansen en naar wat je wél hebt.

We hebben nog ongeveer 60 verhuisdozen vol spullen bij mijn schoonouders op zolder staan, we hebben alleen het hoognodige mee verhuisd omdat we nu al een hele poos alleen op de benedenverdieping leven. Die 60 verhuisdozen moeten we trouwens nog maar eens héél goed uitzoeken voor ze hier op de nieuwe zolder belanden. In de afgelopen 1,5 jaar zijn er namelijk maar een handjevol dingen geweest die we écht misten. Gelukkig komt Koningsdag er bijna aan, ik moet geloof ik maar ergens een kraampje gaan regelen op de vrijmarkt.

Deadlines

Natuurlijk balen we wel eens van ons leven in een klushuis, maar dan voornamelijk omdat de verbouwing ons niet snel genoeg gaat. We zijn maar gestopt met deadlines stellen, als je die niet haalt voelt het namelijk vervelend. Toen we dat loslieten, kwam er ook een betere balans tussen de verbouwing en vrije tijd. Toch blijft dat gedeelte lastig, bij elke afspraak die we maken overwegen we of het haalbaar is i.c.m. de verbouwing. Vooral mijn man moet er regelmatig dingen om laten. Qua sociale verplichtingen vindt hij dit niet altijd even erg 😉

Vooraf probeer je je voor te stellen hoe het zal zijn, wonen in een huis wat volledig gerenoveerd gaat worden de komende jaren. Jarenlang in de verbouwing leven, zou jij dat kunnen? Veel mensen zeggen van niet. Ik denk dat het prima kan. Het is een kwestie van je mindset veranderen; kijken naar mogelijkheden en kansen en naar wat je wél hebt. We zitten warm, droog en gezellig samen met onze huisdieren op een fantastische locatie in een mooi, Drents zanddorp. We hoefden ons geen zorgen te maken dat onze pup de plinten van de kant trok, die moeten er toch binnenkort af. Laat deadlines los als het niet echt urgent is. Of zorg ervoor dat je ze met een beetje cheaten alsnog haalt…

Valsspelen is soms geoorloofd

Zo wilde ik enorm graag boven slapen in onze nieuwe slaapkamer op mijn verjaardag. Dat de slaapkamer dan ook helemaal klaar en ingericht moest zijn, was een bijzaak. Met als uitzicht de werkbank, houtsnippers en allerlei zaagmachines waar menig mannenhart sneller van gaat kloppen, werd ik dolgelukkig wakker in onze prachtige slaapkamer afgelopen 4 maart. Met mijn lieve man die daarna in onze jaren ’80 keuken een eigen gemaakt ontbijtje ging klaarmaken en overal slingers had opgehangen beneden (dan zie je niet meer dat het plafond half open ligt, hoor. We hebben ze lekker laten hangen na m’n verjaardag trouwens, gezellig!). ♡

Oh en nog een laatste, gouden tip van mijn eigen timmerman: ga niet direct alles slopen. Doe dit stap voor stap, maak een duidelijk plan hoe je de verbouwing wilt gaan aanpakken en in welke volgorde. En dan weet ik zeker dat ook jij een klushuis kunt leven!

handtekening_C

Bewaren

Bewaren

You may also like

2 reacties

  1. Goede tip van de timmerman. Ik heb precies dezelfde tip gekregen van mijn moeder aka onze stylist/architect. En het scheelt echt veel! Gewoon stap voor stap en zo kan je toch nog enigszins buiten het zaagsel wonen.

    Al moet ik bekennen dat wij hier heel slecht zijn in dat stapje voor stapje. Dus ach, dan maar ook een gat in de muur midden in de woonkamer haha. Overleven we wel 🙂

    1. Haha, onze woonkamer en keuken zijn ook niet geheel ongeschonden hoor. Soms kan dat ook niet 🙂 Wij hebben toen ook die regel verbroken voor die lelijke schouw in onze woonkamer. Moet kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *