In the picture: de artisjok

Artisjokken. Die laten mijn hart sneller kloppen, echt waar. Wat zijn die dingen ontzettend lekker! Sinds mijn man en ik ze een paar jaar geleden hebben gegeten bij onze vrienden in Schotland, staan ze hier regelmatig op het menu. Als ik ze in de winkel zie liggen, word ik instant blij. Ik merk dat veel mensen niet zo goed weten wat ze met deze prachtige distels aan moeten, dus leek het me leuk om hier een blogpost aan te wijden.
Waar moet je op letten bij het kopen van een artisjok?

De artisjok is doorgaans het hele jaar verkrijgbaar, meestal geïmporteerd vanuit Egypte of Spanje. Van mei tot en met november zie je de artisjok regelmatiger in de winkels, meestal komen deze uit Frankrijk. Ik heb mijn artisjokken gekocht bij Basarz, een delicatessenwinkel aan de Vismarkt in Groningen. Bij aankoop van de artisjok moet je erop letten dat de bladeren dicht tegen elkaar aan staan en dat ze niet te bruin zijn. Hoe verser, hoe lekkerder. Ik koop de artisjokken het liefst op de dag dat we ze gaan eten, dan zijn ze lekker vers. Ze zijn namelijk nogal gevoelig voor uitdrogen. Wikkel ze in een vochtige theedoek in de koelkast wanneer je de artisjok langer wilt bewaren.
Artisjokken zijn erg voedzaam. Wanneer je het als voorgerecht wilt serveren, is een halve artisjok per persoon meer dan genoeg. Je kunt dan gezellig samen een artisjok delen. Wij eten ze meestal als hoofdgerecht, elk een eigen artisjok. Dan serveren we er nog wat kleine gerechtjes bij. Wij hadden er bijvoorbeeld heerlijke broodjes en pittige gamba’s van Basarz bij, met zoete pepers gevuld met roomkaas en knoflookolijven van Albert Heijn.

Recept: gekookte artisjok met yoghurt/knoflook dip

Ingrediënten (voor 2 personen):
 • 2 artisjokken
 • 1 citroen (of citroensap uit een flesje)
 • zout
Voor de dip:
 • 125 ml Griekse yoghurt
 • 1/2 lente-ui (fijn gesnipperd)
 • een teentje knoflook (fijn gesneden of geperst)
 • scheutje olijfolie
 • citroensap (naar smaak)
 • 1 theelepel mosterd
 • enkele druppels Worcestersaus (of maggi)
 • een snufje zout

IMG_2824

Bereiding:

Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder een stukje van de onderste blaadjes. Deze blaadjes zijn hard en taai, niet zo smaakvol dus! Sommige mensen snijden ook een stuk van de bovenkant af. Ik doe dit niet, ik bekijk na het bereiden altijd ter plekke welke blaadjes eetbaar zijn. Dit zie je namelijk snel genoeg. Wrijf dan met de onderkant van een halve citroen de steel een beetje in, dit voorkomt verkleuring. Beng vervolgens een grote pan met water aan de kook en pers de citroen uit. Voeg het citroensap toe aan het water, dan blijft de artisjok mooi groen van kleur in plaats van bruin. Kook de artisjokken in ongeveer 20-40 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Zorg ervoor dat de artisjok bedekt blijft onder water. De artisjok is gaar wanneer de blaadjes makkelijk loslaten en wanneer je met een mes gemakkelijk door de steel kunt prikken. Laat de artisjok ondersteboven uitlekken in een vergiet en dep het droog, alvorens je het serveert.

Meng alle ingrediënten van de dipsaus en serveer dit bij de artisjok.

Oké, maar hoe moet je het nu eten?

Het bereiden is niet zo lastig, maar ik kan me voorstellen dat je niet zo goed weet welk gedeelte van de artisjok nu eetbaar is. Op een pizza vind je bijvoorbeeld vaak artisjokharten. Dit is ook echt het pareltje van de artisjok. Maar wist je dat je de blaadjes ook voor een gedeelte kunt opeten?
Je trekt één voor één de blaadjes van de artisjok af en dan schraap je met je tanden het vlezige, witte stukje van de onderkant af. Je kunt de artisjok gewoon puur eten, maar ik vind het heel lekker om de blaadjes te dippen in de yoghurt/knoflook dip. De bovenste, gelige blaadjes zijn niet eetbaar. Pel ze wel, want nu kom je bij het beste stukje: het hart. Verwijder het hooi (die rare, gele, stugge draden om het hart heen) en dan kun je het hart opeten.

Heb jij wel eens artisjok gegeten? Wat is je favoriete manier van bereiden? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Tot snel,

handtekening_C

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *