DIY: zwevende badkamer planken

Vandaag laat ik je zien hoe wij aan onze badkamerplanken zijn gekomen én hoe je zelf zulke zwevende planken kunt maken voor de badkamer.

Ze zijn eigenlijk wel de eyecatcher van onze badkamer: de massief eiken planken op het muurtje van onze inloopdouche. Via mijn Instagram krijg ik vaak de vraag waar we de planken vandaan hebben, gevolgd door de vraag waar we die toffe handdoeken hebben gekocht.

Voor het geval dat

Je kon er niet omheen: de enorme jaren ’80 schouw middenin onze woonkamer. Met moeite konden we er doorheen kijken tijdens de bezichtiging van het huis. Het ontnam ons veel zonlicht en alleen al de aanblik van het gevaarte was deprimerend.

img_0035

Vroeger, vanaf 1938 tot de jaren ’60, was ons huis een schattig, klein kruidenierswinkeltje. Helaas zijn er geen foto’s van het winkeltje bewaard gebleven, we zijn echt ontzettend nieuwsgierig hoe het eruit zag. Toen de nieuwe bewoners in 1986 in ons huis kwamen wonen, is de muur tussen het winkelgedeelte en de woonkamer vervangen voor de schouw met houtkachel, zodat de woonkamer groter werd. Tijdens het afbreken van de haard, heeft mijn man het eikenhout dat er vanaf kwam bewaard in de werkplaats bij zijn ouders. Voor het geval dat.

img_0036

Massief eikenhout

We waren blij verrast toen bleek dat het hout een massief stuk eikenhout was van 5 cm dik. Oké, het was oranjebruin gebeitst en op het eerste gezicht niet echt heel mooi, maar het was zonde om weg te gooien. Echte plannen hadden we er niet mee. Totdat onze badkamer vorm begon te krijgen en we het badkamermeubel wat we in eerste instantie op het oog hadden eigenlijk liever wilden vervangen voor twee losse wastafels. Waar moesten we dan al onze spullen en handdoeken laten? Op Pinterest zag ik allemaal leuke ideeën voor badkamerplanken. Houten planken leek me ook wel heel gaaf. Mijn man had het geniale idee om die oranjebruine planken van de schouw door de vandiktebank (dat is een soort schaafmachine) te halen. Plotseling hadden we prachtig hout in handen!

img_0039

Zo maak je het

Aan de kopse kanten van de planken zijn sleuven gefreesd, zodat we de planken zwevend konden ophangen.

img_0047

Tip van de timmerman: frees de sleuven niet tot aan de voorkant van de plank, anders zie je de voorkant van het latje (kopshout)

img_0049

img_0048

De latjes zijn op precies de goede dikte geschaafd (de diepte van de sleuven) en die zijn bevestigd aan de muur met montagekit. Toen kon ik mezelf nuttig maken en heb ik de planken voorzien van een aantal lagen blanke parketlak. Zo zijn de planken badkamerproof (echt heel nat worden moet je wel zien te voorkomen).

img_0043 img_0046

Stylen maar!

En dan natuurlijk het allerleukste: de planken stylen! Ik ben dol op de combinatie zwart/wit/hout dus dit zie je momenteel ook terug op onze planken. Leuke handdoeken erop (onze handdoeken met grafische print hebben we gekocht bij H&M Home, helaas wel een oude collectie maar ik zie regelmatig soortgelijke handdoeken in hun collectie), wat plantjes en opbergmandjes en -doosjes. Mijn tip? Houd het rustig en gebruik niet te veel kleuren door elkaar.

img_0052 img_0054 img_0050

handtekening_C

Bewaren

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *