In the spotlight #1: de hangstoel

Zittend en genietend in mijn favoriete meubelstuk aller tijden, leek het me leuk om af en toe een meubelstuk of een fijn hoekje uit ons huis in the spotlight te zetten. Vandaag dus deel 1 van deze nieuwe reeks: de hangstoel!
Door de jaren heen

Mijn ouders kochten rond 1980 een aantal meubels van manou, waaronder een hangstoel. Mooi donkerbruin, zoals het hoorde in die tijd. De hangstoel is al zo lang ik me kan herinneren mijn favoriete meubelstuk.

04-kopieBaby Corine in de hangstoel

Ik heb hele fijne herinneringen aan de stoel; het hoort echt bij mijn jeugd. Ik heb er heel wat uurtjes in doorgebracht, heerlijk lezend in mijn nieuwe boeken. Dan was ik op de fiets naar de bibliotheek geweest en begon ik lekker aan mijn nieuwe boek, in de stoel. Ook vriendjes en vriendinnetjes wilden er altijd dolgraag inzitten! Mijn moeder heeft de stoel op een gegeven moment maar vast gebonden met een schoenveter aan de buis van de standaard, omdat kinderen er heel wild in schommelden.

naamloos-gescand-27-kopie

Wanneer we jarig waren, was onze hangstoel de verjaardagsstoel, versierd met slingers en ballonnen. Op mijn verjaardag was de hangstoel dus speciaal voor mij en hoefde ik de stoel lekker met niemand te delen!

In de schuur

De tijd tikte verder, het was inmiddels eind jaren ’90 en mijn moeder wilde graag andere meubelstukken in de woonkamer. De hangstoel verdween in de schuur en daar heeft -ie een behoorlijke poos gestaan. Wanneer ik mijn fiets pakte, zag ik de stoel verstopt tussen andere vergeten spullen. Ik heb de stoel nog heel even in mijn slaapkamer gehad maar helaas was mijn kamertje toch echt te klein voor zo’n grote stoel. Er waren genoeg mensen die de stoel wel wilden hebben of overnemen, maar mijn moeder kan gelukkig niet zo goed afstand doen van haar spullen 🙂

Tuinstoel

In 2007 ging ik samenwonen met Jarno in Emmen. Toen de zomer aanbrak leek het ons wel tof om de hangstoel als tuinstoel te gebruiken. We hebben de stoel in de olie gezet en sleepten het ding elke dag van binnen naar buiten toe. We zijn soms best laks in zulke dingen, maar de hangstoel vergat ik nooit binnen te zetten. Uiteindelijk vonden we de hangstoel ook wel heel mooi voor onze nieuwe boekenkast staan (kon ik er weer heerlijk boeken in lezen), maar de donkerbruine kleur vonden we niet zo mooi.

shutters-005-kopie

We besloten de stoel een make-over te geven en hebben wat stukjes manou laten repareren bij een winkel gespecialiseerd in rotan meubels en hebben de stoel hierna compleet wit gespoten.

105-kopie

Dat huis met die mooie stoel

Toen we in 2014 in ons huidige (klus)huis kwamen wonen, hebben we alleen de belangrijkste spullen mee genomen en een aantal meubelstukken. Redelijk wat meubels bleven achter in ons vorige huis, omdat Jarno die op maat had ontworpen en de nieuwe bewoners deze graag wilden overnemen. De hangstoel ging natuurlijk gewoon met ons mee! In het begin stond de hangstoel in onze erker. Wanneer we met dorpsgenoten aan de praat raakten en vertelden in welk huis we nu woonden, kregen we meer dan eens als reactie: “Oh, in dat huis met die mooie stoel voor het raam!” Na al die jaren heeft de hangstoel dat effect dus nog steeds op mensen, zo leuk!

Nieuw plekje

Onze hangstoel stond al een poosje doelloos op de overloop boven, wachtend op een nieuw plekje wanneer de woonkamer ooit klaar is. Maar ineens kreeg ik een idee! Ik heb dit weekend de hangstoel verplaatst naar de slaapkamer en elke ochtend word ik spontaan blij wanneer ik de stoel zie zodra we wakker worden. Jarno heeft beloofd zijn kleding er niet op te gooien, dus ik denk dat -ie daar voorlopig wel even kan blijven .

img_0128 img_0127

handtekening_C

6 reacties

  1. Wàt een leuk verhaal, en zó herkenbaar! Ik zat als purkie thuis er ook altijd in. Alleen is die stoel er niet meer. Deze van jullie is wel écht mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *